Verkstad eller fixa själv?

Alla vill det bästa för sin bil så den håller längre och så du inte behöver få körförbud eftersom bilen inte går igenom besiktningen. Men såvida man inte har ett gyllene kreditkort, vill man helst hålla nere kostnaderna så mycket man kan. 

7670615-man-checking-the-oil-level

Oljor

Att byta olja går smärtfritt att göra själv. Det kräver inte så mycket träning eller vetskap om bilar för att lyckas med. Den enda man ska vara medveten om är att man alltid ska byta filtren när man byter oljor. Annars kommer smutsen i filtren att fastna i den rena oljan och sprida sig genom motorn, vilket gör oljebytet helt onödigt.

Hur ofta man ska byta står med i bruksanvisningsboken som följer med bilen. Tiden mellan oljebyten varierar mellan bilmärken och modeller och påverkas också av hur många mil du kör varje år.

När man byter oljan måste man samla upp oljan ordentligt, den får inte spolas ned i diskhon eller ned i allmänna brunnar. Du måste samla upp oljan och ta reda på var i din kommun som du kan kasta den.

Reservdelar

Att byta delar på bilen kräver en del kunskap, eller åtminstone mycket tålamod för man kommer behöva läsa en del och titta på några YouTube-videos innan man förstår hur man ska göra.

Generellt sett ska man besöka en legitimerad verkstad för att byta delar på bilen. Har man en äldre bil är det lättare att byta själv, men med dagens moderna bilar finns det så många elektroniska komponenter att det kan bli svårt att göra ett lyckat reservbyte.

 

About

View all posts by