Skaffa backkamera

Utrustningen i våra bilar blir mer och mer avancerad och man undrar egentligen hur många prylar man måste ha? Allt från videospel till DVD-spelare och satellit-radio, som egentligen inte är nödvändiga men som många ändå väljer att lägga pengar på.

En produkt som faktiskt inte alls har någonting med underhållning eller förströelse att göra, men som kanske borde vara lagstadgad utrustning är en så kallad backkamera, vilket det är i USA sedan 2014.

En backkamera gör precis vad man tror den gör: ger förare en god överblick över vad som pågår bakom bilen när man ska backa, något som kan vara hjälpsamt i många situationer; vid fickparkering, backa ut från garageutfarten och så vidare. Ibland räcker det inte med backspeglar för att vara på den garanterat säkra sidan.

Många bilmodeller, som pickuper och större 4-hjulsdrivna fordon, gör det väldigt svårt att ha full överblick över trafiksituationen bakom fordonet och många tragiska olyckor har skett som resultat av detta.

Det är inte någonting som är oöverkomligt dyrt att utrusta sig med. Hos Maskinhandel kan man till exempel få en bra modell för runt 5000-7000 kronor, ibland mindre när de finns på rea.

En backkamera kan rädda liv! Enligt Folksams statistik sker 15% av alla olyckor vid backning! Statistiken i USA när det gäller olyckor vid backning är skrämmande med cirka 300 dödsfall per år, varav ungefär 100 av dem barn, så lagen om backkamera som infördes där var absolut en nödvändighet och säkert något vi kan räkna med att se i Sverige också snart.

About

View all posts by