Om du ska köpa elbil

Elbilar har tagit bilmarknaden med storm senaste decenniet och med tanke på alla fördelar är det inte konstigt. Står du inför köp av en elbil finns det till en början några faktorer att fundera kring.

Laddning av elbil

Första övervägandet att fundera kring är hur du ska ladda bilen. Den vanligaste lösningen är att ladda bilen hemma. Arbetsplatsen eller gemensam parkering kan fungera, dock är det viktigt att undersöka möjligheterna till detta. Undersök vilken laddare som passar dig och skaffa det som behövs. När du funderar över vilken elbil du ska välja är räckvidden såklart centralt. Batteriets storlek är den faktor som påverkar räckvidden mest. Men även andra faktorer som väder, din körstil och däcken påverkar hur långt en laddning tar dig. Undersök slutligen hur lång tid en laddning tar. På nyare bilar finns oftast både normalladdning och snabbladdning.

Begagnad elbil

Det finns speciella överväganden inför köp av en begagnad elbil. Om bilen är äldre kan batteriet vara mindre och innebära en minskad räckvidd. En del äldre bilar har inte funktionen snabbladdning. Dessa kan därmed fungera sämre om du brukar resa längre sträckor och behöver ladda längs vägen. Det är viktigt att noggrant undersöka bilens skick och gärna ta hjälp av en verkstad eller bilhandlare för att ta reda på batteriets skick.

About

View all posts by